KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Grafisch Lyceum Rotterdam, kleurcorrectie workshop by Adeep Oberoi

KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING

KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING  (COLOR CORRECTION VS COLOR GRADING)

De vaktermen color correction (kleurcorrectie) en color grading (kleurbewerking) worden vaak door elkaar gebruikt. Een beetje verwarrend. Destemeer doordat deze termen soms door elkaar gebruikt worden om het zelfde uit te leggen.

Toch zijn het twee verschillende woorden en verwijzen naar verschillende bewerkingsprocessen van kleuren in video.

  1. Een makelijke uitleg is dat deze twee termen hetzelfde betekenen en in de media wereld vaak door elkaar gebruikt worden.
  2. Een andere uitleg (en naar mijn mening een betere uitleg) is dat de twee termen verschillende etappes van de kleur nabewerking beschrijven.

Bij het nabewerken van de kleuren in video en film komen deze termen vooral veel voor. Bijvoorbeeld bij programmas zoals Davinci Resolve.

Kleurcorrectie “color correction”:

Is het proces dat kleurproblemen oplost en beelden zo natuurlijk mogelijk laat lijken. Het idee is dat kleuren er schoon en echt uitzien, zoals menselijke ogen ze in de echte wereld zouden zien. Kleurcorrectie wordt meestal eerst uitgevoerd. Dit komt omdat onbewerkte beelden vaak onderverzadigd en soms ook oververzadigd zijn. Meestal is het wit in het beeld niet werkelijk 100% wit en het zwart niet echt 100% zwart. Dan moeten de kleuren worden uitgebalanceerd. Het proces van kleurcorrectie doet precies dat. Als de witte en zwarte niveaus van het beeld uiteindelijk overeenkomen met wat werkelijk wit en zwart is,  worden de andere kleuren als resultaat gebalanceerd. Het woord zegt het al, de kleuren worden gecorrigeerd.

In de kleurcorrectie fase word de exposure, de wit balance en de saturation gecorigeert.

GLR s log 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Originele S-Log

 

GLR 1st Correction 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Eerste color correction

 

GLR 2cnd Correction Adeep Oberoi 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Tweede color correction

Klant: Grafisch Lyceum Rotterdam

Cameraman: Jordi Boekholt

Sony FS-7, S-log

Kleurbewerken “color grading”:

Dit is meer een creatief proces. Kleurbewerking of wel colorgrading voegt sfeer en emotie toe door de beelden op nieuwe, vaak minder natuurlijke manieren te kleuren. Ook wel THE COLOR LOOK genoemd. Het woord zegt het al, de originele gecorrigeerde kleuren bewerken en aanpassen aan het verhaal. Na de eerste kleurbewerking worden er vaak verschillende alternatieve grades (of looks) van 1 single shot gemaakt. Dit gebeurt voordat de uiteindelijke beslissing word genomen welke look gebruikt gaat worden voor de hele film.

GLR Teal Orange Grade Adeep Oberoi 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Color Grade (color look)

 

GLR alternative Teal Orange Grade Adeep Oberoi 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Alternative color grade 1

 

Teal Orange 3 Adeep Oberoi 1024x576 - KLEURCORRECTIE VS KLEURBEWERKING
Alternative color grade 2

Na kleurcorrectie is kleurbewerken (grading) de volgende stap. Hier wordt de eigenlijke esthetiek van uw video gemaakt. Maar dit is een volledig optioneel proces. Vooral als de film zo realistisch mogelijk moet zijn. De juiste kleurbewerking helpt echter om een ​​visuele toon of stemming over te brengen en het verhaal te verhogen. U kunt bijvoorbeeld bleke huidskleuren en donkere achtergrond tonen gebruiken om het vertellen van verhalen in een horrorfilm te verbeteren en te ondersteunen. 

Regiseur en DOP:

Natuurlijk is de inbreng van de regiseur en soms ook de DOP heel belangrijk. Zij weten beter dan wie dan ook wat het verhaal is. Vaak is er dus in color grading niet echt een goed of fout resultaat zolang het vehaal door de grade ondersteund word. Wat voor de een een beetje donker lijkt kan juist de sfeer zijn die de regiseur in het verhaal wil vertellen.

——————

Special thanks to: Grafisch Lyceum Rotterdam, Willem de Zanger, Jordi Boekholt, Andre Van Der Veen,

Leave a Reply

Close Menu